غرفه ى 1 : اهمّیّت غدیر (نمایشگاه پیمان با غدیر)
اَلْحَمْدُ للَّهِ الَّذی جَعَلَنا مِنَ الْمُتَمَسِّکینَ بِوِلایَهِ أمیرِالْمُؤْمِنینَ وَ الْأئِمَّهعلیهم السلام
شهنشاه اقلیم ایمان على است
ولىّ خداوند سبحان على است
وصىّ بلافصل ختم رُسل
مروّج به احکام قرآن على است
در طلیعه ى سالگشت غدیر، عید بزرگ خدا، گِرد هم آمده ایم تا به یاد این روز مبارک و فرخنده، جشنِ ولایت و انتصاب مولایمان حضرت مولى الموحّدین امیرالمؤمنین علی علیه السلام را گرامى داریم و در این محفل نورانى و بى ریا، به پیشگاه وارث زنده ى غدیر، امام عصر أرواحنافداه، عرض ادب کنیم و تبریک گوییم. قدوم شما عزیزان را به دیده ى منّت مى نهیم و به شما خوش آمد مى گوییم.
اجازه دهید سخن از غدیر را از گذشته اى دورتر آغاز کنیم تا اهمّیّت و عظمت غدیر را بیشتر بشناسیم. غدیر مشعلى همیشه فروزان است که به اراده ى الاهى و به دست آخرینِ پیامبر خدا برافروخته شد تا بشریّت همه روزه از نورش بهره گیرد و ره توشه اى از آن براى سعادت و خوشبختى جاودانه ى خویش بردارد.
غدیر پیامى الاهى و کتابى همیشه گشوده است تا ما پیوسته در آن نظر کنیم و راه و روش زندگى از آن بیاموزیم و به نشانه ى ایمان و وفادارى، مسؤولیّت ابلاغ آن را به دیگران در این عصر و در زمانهاى آینده بر عهده گیریم. بیایید با غدیر بیشتر آشنا شویم و صاحب آن را بشناسیم و به دیگران بشناسانیم.
سخن از امیر غدیر است و خانه زاد کعبه؛ همو که به هنگامه ى میلاد، با شکافته شدن رکن مستجار، سه روز میهمان خدا شد و فرشتگان خدمتگزاران آن ضیافت الاهى بودند. با شکافته شدن دوباره ى کعبه، آن نادره ى دوران به همراه فاطمه بنت اسد، چشم در چشم رسول خدا، حضرت محمّد مصطفى صلى الله علیه وآله وسلم گشود و اینچنین نجوا کرد:
بِسم اللَّه الرَّحمان الرَّحیم قَدْ أفْلَحَ الْمُؤْمِنونَ…
و حبیب خدا مولود نازنین را در آغوش گرفت و پاسخ داد:
قَدْ أفْلَحوا بِکَ یا عَلیُّ
آرى، على جان! به یقین مؤمنان به تو رستگار و سعادتمند شدند.
چنین شد تا نورى دیگر از تبار ابراهیم در آغوش امین مکّه جاى گرفت. قضا را چند سالى بیشتر از دوران کودکى وى سپرى نشده بود که او را به امین مکّه سپردند. بدین سان، همدَم و هم سخن و همنفس او شد و در دامان او پرورش یافت. با تربیت او قد برافراشت و همراه او به حرا رفت و به عبادت و بندگى خداى مهربان پرداخت.
از عام الفیل چهل سال گذشته بود. بیست و هفتم ماه رجب، خدا بر بندگانش منّت نهاد و امین مکّه را به پیامبرى مبعوث فرمود و فصل تبلیغ دین خدا آغاز شد.
زاده ى ابوطالب علیه السلام در دوران نوجوانى، نخستین ایمان آورنده به خدا و پیامبر و اوّلین مسلمان گردید و همراه و هم پاى او گام برداشت.
در نخستین دعوت آشکارپیامبرصلى الله علیه وآله وسلم، تنها اجابت کننده ى رسول خدا او بود که برخاست و لب به سخن گشود و رسالت پیامبر خاتم را لبّیک گفت و در همان مجلس از سوى مقام رسالت به وصایت و جانشینى منصوب شد.
در یکى از سخت ترین دوران اسلام شبى که سران قبایل کفر با نقشه ى شیطانى، شمشیرها به روى دعوتگر دلسوز خویش آخته بودند در پاسخ به درخواست خفتن در جایگاه پیامبرصلى الله علیه وآله وسلم تنها یک سؤال از رسول خدا کرد: :«آیا شما به سلامت مى مانید؟» و از سلامت ماندن خود نپرسید و چون پاسخ شنید: «آرى»، گویى آسوده شد و در بستر رسول آرام گرفت. بى آنکه زره بپوشد و شمشیرى به دست گیرد و هر دَم در انتظار تکّه تکّه شدن پیکر، در بستر پیامبرصلى الله علیه وآله وسلم خوابید تا حبیب زنده بماند، تا بشریّت از این رحمت بزرگ الاهى در مسیر سعادت و خوشبختى برخوردار گردد، تا ظلم و جور از این جهان رخت بربندد. آرى، او همه چیز خود را در راه دین خدا فدا کرد و خشنودى خالق را به دست آورد؛ آنهم در زمانى که هنوز حکمى براى جهاد و فداکارى نیامده بود و از اینرو سرمشق فداکاران شد.
سیزده سال از بعثت پیامبرصلى الله علیه وآله وسلم گذشته بود که به مدینه النّبى (یثرب آنروز) هجرت فرمود و در پیکارهاى بدر و اُحد و خندق و خیبر و بسیارى دیگر از جنگها در کنار نبىّ اکرم صلى الله علیه وآله وسلم شرکت جست و از فداکارى براى حفظ جان آن فرستاده ى رحمت دریغ نورزید.
روزى نیز بر بلنداى شانه هاى پیامبر، فراز آمد و بتها را در فتح مکّه فروشکست و خانه ى توحید را تطهیر کرد.
کارنامه ى 63 سال زندگانى او که با پیامبرصلى الله علیه وآله وسلم و قرآن و اسلام شکل گرفته بود مملو از تلاش و فداکارى در تمامى آن لحظه هاست. در سراسر این دوران، ارزشهاى والاى وجودى و دریاى موّاج فضایل بى انتهاى آن سَرور راستان صحنه هایى آفرید که او را به اوج منزلتها بُرد و به این افتخارات نایل گردید:
– همگام و همراه پیامبر
– امیر اهل ایمان و برترین انسان پس از رسول خدا
– برادر و جانشین و دروازه ى علم پیامبر
– پیشواى هدایتگر، حق گرا و باطل ستیز
– دعوت کننده به قرآن و مفسّر شایسته ى آن
– پرچم هدایت و سفینه ى نجات
– آری علی(ع) با حقّ است و حق با اوست.
– علی(ع) با قرآن است و قرآن با اوست.
– دوست او دوست خدا و پیامبر و دشمن او دشمن خدا و پیامبر است.
– علی صراط مستقیم الاهى و معیار ایمان و نفاق است.
– نخستین نفر از عترت پیامبر است که امانت گران سنگ و عامل هدایت و جلوگیر از ضلالت پس از رسول خداست.
– از پلیدىها و لغزشها به دور و از اصحاب کِساء است.
آرى،… او فضایل بىشمارى را به خود اختصاص داده که در این مجموعه یارای پرداختن به آنها نیست اما در اهمّیّت و عظمت غدیر همین بس که وجود چنین شخصیّتى، محور غدیر است.
غدیر اگردر اجتماع بى همانند آن روز از سراسر سرزمین های اسلامى و از قبایل مختلف تشکیل مى شود و راویان فراوانش نقل آن را به تواتر مى رسانند،
غدیر داراى محتوایى است که ریشه در قرآن دارد و براساس فرمان و اراده ى الاهى و به طور رسمى به صورت وحى، از آسمان بر پیامبر فروفرستاده مى شود و جدّیّت خطاب و ابلاغ به حدّى است که با صورت نگرفتنِ آن، زحمات 23 ساله ى برترین شخص عالَم به سرانجام نمىرسد و به مصداق« فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَه» تمامى آن تلاشها زیر سؤال مى رود،
غدیر پیام رساننده اى چون آخرین پیام آور الاهى دارد که جز وحى نمى گوید و قول و فعلش حجّت است،
غدیر یادآور شایستگى ها و فضایل امیر ابرار و اعلام رسمى و آشکار و فراگیر رهبرى و ولایت و امامت امیرالمؤمنین و فرزندانش تا آخرین روز دنیاست،
غدیرمایه ی تکمیل دین و اتمام نعمت و رضایت خداست.
غدیر برترین عید نزد پیامبر و پیشوایان راستین اسلام است.
آری غدیر با تمام غرض ورزى ها و تحریفها و دشمنى ها و به دلیل روشنى و وضوح و دلالت و تواتر و اسنادش، سند همیشه زنده ى تاریخ و حماسه اى جاودانه است که اینک بعد از چهارده قرن به دست ما رسیده که حتّى عالمان مکتب خلافت را نیز به نقل و روایت واداشته است. آری، غدیر بنا به تمام این دلایل که گفتیم اهمّیّتش را به هر انسان طالب سعادت مىرساند و مى فهماند؛ امّا بالاترین عظمت و اهمّیّت غدیر مدیون شخصیّت والاى امیر اهل ایمان حضرت مولى الموحّدین امام علىّ بن ابىطالب علیه السلام است که به گوشه اى از صفات و ویژگى هایش اشاره کردیم.
زمان غدیر، مکان غدیر، اصحاب غدیر، بیعت غدیر، الاهى بودن غدیر… همه و همه این رخداد بزرگ را در جایگاهى مهمّ و حسّاس از تاریخ قرار مى دهد و على علیه السلام، که سبب ماندگارى و جاودانگى غدیر است را در یکی عظیم ترین و حساس ترین فرازهای تاریخ.
اگر على علیه السلام در میانه ى صحنه ى غدیر نبود، پیامبر دست چه کسى را بالا مى برد که مورد تأیید خدا باشد و راهش را به گونه اى ادامه دهد تا زحمات 23 ساله ى ایشان هَدَر نرود؟!
اگر على علیه السلام در کنار آن برکه حاضر نمى بود، دست مردم در دست چه کسى گذارده مىشد تا آنان را به اوج سعادت و عظمت و ایمان و به سراى بهشت رهنمون گردد؟!
مگر نه تنها اوست که مىتواند در جانشینى پیامبر خداوند، پاسدار دین و شرف و برترى و افتخار و نگهبان همه چیز باشد؟ کدام انسان دیگرى پس از پیامبر، فضایلى چون على دارد؟
آرى، همه چیز «غدیر» که نه، همه چیز «اسلام» پس از پیامبر، به على علیه السلام برمىگردد و در یک کلام، او روح اسلام است.
اینک که اهمّیّت غدیر را شناختیم و راز عظمت غدیر برایمان آشکار شد، همراهمان باشید تا در بخشى دیگر سفری به آن و نظاره گر منبرى باشیم که دست رسول خدا دست یداللَّهى علىّ مرتضى را بر فراز آورده و آخرین پیام الاهى را مى رساند؛ پیامى که اگر به گوش جان کسى برسد و محتواى آن را نپذیرد، این عمل او برابر با خروج از وادى ایمان و بندگى خداست.
کتابهایى که به نمایش گذارده شده است، هر کدام به نحوى شما را با موضوعات عرضه شده بیشتر آشنا مى کند.
درآخرین بخش مى توانید آثار موجود را براى مطالعه تهیّه کنید و پاسخ پرسشهاى خویش را دریافت دارید.
از خداى مهربان مسألت داریم ما را از متمسّکین به ولایت امیرالمؤمنین علیه السلام و فرزندان پاکش قرار دهد و توفیق پیروى و تبعیّت از آخرین بازماندهى عترت، حضرت مهدى عجَّل اللَّه تعالى فرجه را به ما عنایت فرماید
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.