باب الحسین 9
امام حسین علیه السَّلام ؛ «باب نجاه الأُمَّه»
زیباترین و بالاترین بیان در باب منزلت فریـادرسی امام حسین علیه السّلام، فرمایش رسول اللّه صلَّی الله علیه وآله وسلّم است که امام حسین علیه السّلام «باب نجاه الأُمَّه»؛ درگاهی است که نجات امّت آن حضرت، در آن جاست.
پیامبر اکرم صلَّی الله علیه وآله وسلّم در حدیثی فرمودند:
«… و أمّا الحُسَینُ فانَّهُ مِنّی و هُوَ اِبنی و وَلَدی و خَیرُ الخَلقِ بَعدَ أخیهِ و هُوَ إمامُ المُسلِمینَ و مَولَى المُؤمِنینَ و خَلیفَهُ رَبِّ العالَمینَ و غیاثُ المُستَغیثینَ و کَهفُ المُستَجیرینَ و حُجَّهُ اللهِ عَلىٰ خَلقِهِ أجمَعینَ و هُوَ سَیِّدُ شَبابِ أهلِ الجَنَّهِ و بابُ نَجاهِ الاُمَّهِ…»1
و امّا حسین، پس به راستی که او از من است و او پسر من و فرزند من و بهترین خلق پس از برادرش است و او امام مسلمانان و مولای مؤمنان و خلیفه ی پروردگار عالمیان و فریادرس فریادخواهان و کمک جویان و پناه پناه جویان و حجّت خدا بر همه ی خلقش است و او سیّد جوانان اهل بهشت و باب (درگاه) نجات امّت است.
امام حسین علیه السّلام ؛ کشتی نجات و چراغ هدایت
پیامبر اکرم صلَّی الله علیه وآله وسلّم فرمودند:
«إنَّ الحُسَین مِصباحُ الهُدیٰ و سفینهُ النَّجاه.»2
این حقیقتی است که حسین چراغ هدایت و کشتی نجات است.
این حدیث با عبارتی دیگر هم نقل شده که فرمودند: «مِصباحُ هُدًی و سفینهُ نَجاهٍ»3 ؛ یعنی: او چراغ هدایتی است و کشتی نجاتی است. همانطور که از ترجمه ی عبارت هم می شود فهمید؛ این عبارت می خواهد بگوید که چراغ های هدایت دیگر هم هستند، یکی از آنها امام حسین علیه السَّلام است و کشتی های نجات دیگر هم هستند، یکی از آنها امام حسین علیه السَّلام است.
امّا در آن حدیث اوّل، تخصیص داده می شود این دو؛ یعنی: «مصباح الهدیٰ» و «سفینه النّجاه» به وجود مقدّس اباعبداللّه صلواتالله علیه. اگـر بخواهیم این دو را بـا هم جمع کنیم، وجـه جـمعش این می شود: چراغ های هدایت دیگر هم هستند، ولی «مِصباحُ الحُسَین أشرَق»؛ چراغ هدایت اباعبداللّه فروزنده تر است، کشتی های نجات دیگر هم هستند «و لٰکن سَفینَهُ الحُسَین أسرَع» امّا کشتی اباعبداللّه سریع تر است.
شاید عنایتی که در آن حدیث شریف هست، یکی اش هم این باشد که پیامبر اکرم صلَّی الله علیه وآله وسلّم در مورد امام حسین علیه السَّلام فرمودند: «بابُ نَجاهِ الأُمَّه»4 ؛ درگاه نجات امّت، امام حسین صلوات الله علیه است. تعبیری که برای غیر آن حضرت بیان نشده است.
مرحوم ملّا هاشم خراسانی رضوان الله تعالی علیه در کتاب منتخب التّواریخ حدیثی نقل کرده است که همین معنا را می رساند.
بر اساس آن نقل، پیامبر اکرم صلَّی الله علیه وآله وسلّم فرمودند:
«حسینٌ سَفینهُ نَجاهِ هٰذهِ الأُمَّه.»5
حسین، کشتی نجات این امّت است.
برگرفته از کتاب باب الحسین
حسین درگاهی
1- الأمالی، شیخ صدوق: 115
2- مدینه المعاجز 4: 53
3- عیون أخبار الرّضا علیه السّلام 1 : 60
4- الأمالی، شیخ صدوق: 115
5- منتخب التّواریخ: 1176
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.